Dersin Adı | Biyotransport Olayları |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GBE 303 | Güz/Bahar | 3 | 0 | 3 | 6 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | TartışmaProblem çözmeSoru & CevapAnlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı temel akışkanlar mekaniği ve biyolojik sistemlerde sıvı taşınımı hakkında bilgi vermek, momentum ve kütle transferi kanunlarını moleküler ve makroskopik düzeylerde analiz etmek ve temel prensipleri problemlerin çözümünde uygulamaktır. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu ders akışkanların özelliklerini, akışkan hareketindeki basınç değişimlerini, dolaşımda sıvı taşınımını, Bernoulli prensibinin biyolojik sistemlerdeki uygulamalarını, momentum ve kütle taşınımlarına ilişkin denklemleri, difüzyon ve konveksiyonu kapsamaktadır. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Biyotransporta giriş ve temel kavramlar | Transport Phenomena in Biological Systems, 2nd Edition - Chapter 1 |
2 | Akışkanların özellikleri, viskozite, akışkan davranışının analizi, Newton’un viskozite yasası | Transport Phenomena in Biological Systems, 2nd Edition – Chapter 1 and 2, Introduction to Fluid Mechanics, 5th Edition– Chapter 1 |
3 | Yüzey gerilimi, kapilarite, Laplace yasası, membran ve korteks gerilimi | Transport Phenomena in Biological Systems, 2nd Edition – Chapter 2, Introduction to Fluid Mechanics, 5th Edition– Chapter 1 |
4 | Temel basınç alanı denklemi. Akışkan içindeki basınç dağılımı. Statik, durgun, dinamik ve toplam basınç | Transport Phenomena in Biological Systems, 2nd Edition – Chapter 2, Introduction to Fluid Mechanics, 5th Edition– Chapter 2 and 3 |
5 | Temel akışkanlar dinamiği ve biyolojik-medikal sistemlere uygulamaları. Bernoulli denklemi. | Transport Phenomena in Biological Systems, 2nd Edition – Chapter 3, 4 and 5, Introduction to Fluid Mechanics, 5th Edition– Chapter 3 |
6 | Dolaşımda sıvı taşınımı. Momentum taşınımının temelleri. | Transport Phenomena in Biological Systems, 2nd Edition – Chapter 3, 4 and 5, Introduction to Fluid Mechanics, 5th Edition– Chapter 5 and 8 |
7 | Momentum korunumuna ve uygulamalarına ilişkin bağıntılar. | Transport Phenomena in Biological Systems, 2nd Edition – Chapter 3, 4 and 5, Introduction to Fluid Mechanics, 5th Edition– Chapter 5 and 8 |
8 | Arasınav | |
9 | Kontrol hacmi analizi. Kütle taşınımının temelleri. | Transport Phenomena in Biological Systems, 2nd Edition – Chapter 5 and 6, Introduction to Fluid Mechanics, 5th Edition– Chapter 5 |
10 | Kütlenin korunumu. Süreklilik denklemi. | Transport Phenomena in Biological Systems, 2nd Edition – Chapter 5 and 6, Introduction to Fluid Mechanics, 5th Edition– Chapter 5 |
11 | Difüzyon ve konveksiyon. | Transport Phenomena in Biological Systems, 2nd Edition – Chapter 6, 7 and 8 |
12 | Gözenekli ortamda taşınım. | Transport Phenomena in Biological Systems, 2nd Edition – Chapter 6, 7 and 8 |
13 | Kütle transferi ve biyokimyasal etkileşimler | Transport Phenomena in Biological Systems, 2nd Edition- Chapter 10 |
14 | Katı tümörlerde ilaç ve makromolekül taşınımı | Transport Phenomena in Biological Systems, 2nd Edition- Chapter 15 |
15 | Dersin gözden geçirilmesi | |
16 | Final sınavı |
Ders Kitabı | Transport Phenomena in Biological Systems, Second Edition Pearson Prentice Hall Bioengineering. 2010 by George A Truskey, Fan Yuan, David F. Katz. |
Önerilen Okumalar/Materyaller | ‘‘Introduction to Fluid Mechanics’’, (5th Edition) by Donald, F. Young, Bruce, R. Munson, Theodore H. Okiishi, and Wade W. Huebsch. John Wiley & Sons, New York, USA, 2011.
‘‘Transport Phenomena’’, (2nd Edition) by R. Byron Bird, Warren E. Stewart, Edwin N. Lightfoot. John Wiley & Sons, Inc., 2002.
‘‘Biological and Bioenvironmental Heat and Mass Transfer’’, by Datta, AK., 2002. |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 1 | 10 |
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | - | - |
Proje | 1 | 20 |
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 30 |
Final Sınavı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 3 | 60 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | 28 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 1 | 14 | |
Portfolyo | |||
Ödev | |||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | - | - | |
Proje | 1 | 25 | |
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 30 | |
Final Sınavı | 1 | 35 | |
Toplam | 180 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek, | |||||
2 | Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek, | |||||
3 | Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek, | |||||
4 | Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek, | |||||
5 | Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek, | |||||
6 | Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek, | |||||
7 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek, | |||||
8 | Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek, | |||||
9 | Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek, | |||||
10 | Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level), | |||||
11 | Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1) | |||||
12 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek. | |||||
13 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest